Чортків online

28 ЛИПНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ВІРУСНИМИ ГЕПАТИТАМИ

 
З 24 по 30 липня в Центрі первинної медико-санітарної допомоги Чортківської міської ради буде проводитись тестування для виявлення вірусного гепатиту В та С.
Для того, щоб пройти тестування вам потрібно всього лиш записатися на прийом до сімейного лікаря.
* * *
Згідно з даними ВООЗ, щотридцять секунд у світі від захворювання, що пов’язане із вірусними гепатитами, помирає одна людина. Саме тому необхідно діяти вже зараз: пройти тестування та почати лікування у разі позитивного результату.
Гепатит – це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Серед вірусних гепатитів найбільш небезпечними є вірусні гепатити В (ВГВ) та С (ВГС), які призводять до 96% всіх смертей, пов’язаних з вірусними гепатитами. Саме тому важливі профілактичні заходи. До них належить і тестування.
Періодичне тестування на вірусні гепатити варто зробити правилом. Передусім варто звертатися до сімейного лікаря, який може провести швидке тестування та у разі позитивного результату направити до вузькопрофільного спеціаліста.
Для захисту від гепатитів важливо дотримуватися такої ж профілактики, як і при інших вірусних захворюваннях: мити руки, вживати в їжу вимиті та/або термічно оброблені продукти, мати індивідуальні засоби особистої гігієни, використовувати бар’єрну контрацепцію тощо.
Або ж вакцинуватися. До Національного календаря щеплень входить лише вакцинація від вірусного гепатиту В. Це захищає людину і від вірусного гепатиту D, оскільки він розвивається тільки у пацієнтів із вірусним гепатитом В. Вакцини проти гепатиту С не існує.
Лікування вірусних гепатитів визначається Стандартами надання медичної допомоги дорослим та дітям із вірусними гепатитами В та С.
✅Не варто відмовлятися від вакцинації від гепатитів для новонароджених.
✅Не варто чекати слушного моменту, щоб протестуватися на вірусні гепатити.
✅Не варто переносити на наступний понеділок візит до лікаря у разі позитивного результату тестування.
✅Не варто відтерміновувати лікування, яке вам призначив сімейний лікар, лікар-інфекціоніст або гастроентеролог.
Завдяки змінам у Стандартах раннє виявлення вірусних гепатитів стає більш можливими. Також спрощується маршрут пацієнта: якщо раніше людина мусила проходити дорогі обстеження, то сьогодні лікар може призначити лікування відразу після підтвердження діагнозу з мінімальним необхідним обсягом додаткових обстежень.
Лікування вірусного гепатиту В довготривале. Завдяки регулярному прийому противірусних препаратів розмноження вірусу пригнічується і вірогідність розвитку цирозу печінки та гепатоцелюлярної карциноми значно знижується. Лікування безоплатне.
Вірусний гепатит С лікується 12 тижнів (інколи — 24 тижні) за кошти державного бюджету. Сучасні препарати безпечні, майже не спричиняють побічних реакцій та мають ефективність близько 90%.
Вам потрібно тестуватися, якщо ви:
📌відвідували приватні медичні клініки, косметичні чи перукарські салони,
📌відвідували салону татуажу, пірсингу,
📌відвідували стоматолога
📌якщо вам проводилося переливання крові.
Не відтерміновуйте тестування на вірусні гепатити та не бійтеся відвідати лікаря й розпочати лікування у разі позитивного результату тесту — вірусний гепатит виліковний!
Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту