Чортків online

У ЧОРТКОВІ ВІДКРИЛИ СОЦІАЛЬНО-ЖИТЛОВИЙ КОМПЛЕКС «ЧОРТКІВ ЄДНАЄ» ДЛЯ УКРАЇНЦІВ ЗІ СХОДУ ТА ПІВДНЯ, ЯКІ ЧЕРЕЗ ВІЙНУ ВТРАТИЛИ ДОМІВКИ

 
Багато місяців проектної роботи, пошуків грантів та програм, як результат – довіра від міжнародних партнерів та отриманий грант (подарунок) на 1 млн 960 тис. євро, далі – тривалі і масштабні ремонтні роботи. І ось – у Чорткові офіційно відкривають чергову відремонтовану будівлю-красуню – соціально-житловий комплекс «Чортків єднає», що став домівкою для 40 сімей із різних куточків України, які через розв’язану московією війну змушені були шукати прихистку.
🏚Колишній гуртожиток на той час ще Чортківської гімназії №3 ім. Романа Ільяшенка довго стояв без діла. Коли почалась велика війна і до Чорткова в пошуках безпечного місця приїхали декілька тисяч українців зі сходу та півдня країни, команда міської ради, розуміючи необхідність допомоги людям, шукала міжнародні проекти та партнерів, які б допомогли реалізувати задум. І все задумане вдалось втілити у життя завдяки новій програмі «Підтримка ЄС для нагальних потреб розміщення внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні», що фінансується Європейським Союзом і реалізується під управлінням НЕФКО. Загальний бюджет нашого проекту становить 1 млн 960 тис. євро.
🏢За ці кошти колишній гуртожиток, який передали на баланс територіального центру соціального обслуговування Чорткова, перетворився у зручний багатоквартирний будинок для нових мешканців нашого міста.
☝️У ході ремонтних робіт виконали повну термомодернізацію будівлі та підвалу, замінили дах, усі вікна та двері, збудували захисне укриття (яке слугуватиме і для учнів Чортківської гімназії №3 ім. Р. Ільяшенка!), встановили нову систему опалення, індивідуальний тепловий пункт, нові твердопаливні котли, зробили внутрішні ремонти, придбали у кожну smart-квартиру меблі, побутову техніку, сантехніку, зробили дитячий простір всередині будівлі та дитячий майданчик надворі.
🗣«Завершення проєкту реконструкції житла в Чорткові становить важливу віху для НЕФКО, підтверджуючи наше прагнення дати українським переселенцям прихисток та надію, – прокоментувала Тетяна Веха, адміністраторка проєктів НЕФКО. – Уже понад половину проєктів програми «Підтримка ЄС для задоволення нагальних житлових потреб внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні» завершено, і ініціатива досягає визначних успіхів, забезпечуючи внутрішньо переміщених осіб житлом та просуваючи зелений перехід в Україні».
Зауважимо, що в ході реалізації проекту Чортківській міській раді вдалось залучити ще один грант (подарунок) від спільної ініціативи ЄС та ПРООН – проекту «Мери за економічне зростання» (M4EG). У рамках проекту ми відкрили Центр соціального обслуговування, де створили чотири робочі місця для людей зі сходу та півдня України. Вони офіційно працюватимуть у перукарському салоні, ательє з ремонту одягу та майстерні з ремонту взуття, надаючи послуги за соціальними ❗️ цінами. Усі працевлаштовані проживатимуть у відремонтованому житловому комплексі «Чортків єднає»!
🗣🙏У вітальному слові міський голова Чорткова Володимир Шматько у першу чергу подякував усім партнерам, які допомагали на шляху до втілення такого важливого проекту у життя: «Сьогодні збулась моя чергова мрія. Ми разом із нашими партнерами створили комфортні умови для 40 сімей, які втратили свої домівки через московське вторгнення. Ми вкотре довели на ділі, що Чортків ЄДНАЄ. Але що головне? Цього всього не було би, якби наша команда не мала таких надійних друзів в особі Північної екологічної фінансової корпорації Nefco, iC consulenten Ukraine, Програми розвитку ООН, Схід SOS, Спільної ініціативи ЄС та ПРООН «Мери за економічне зростання», Тернопільського осередку Благодійний фонд «Рокада», UNHCR Ukraine – Aгентство ООН у справах біженців в Україні (Львівський офіс УВКБ ООН). Радію, що представники усіх організацій є сьогодні з нами у Чорткові, щоб побачити щастя і вдячність у очах людей, які сьогодні отримають нові домівки».
🥺І ось – момент, якого усі чекали з таким нетерпінням – щасливі власники smart-квартир отримують ключі з рук міського голови Володимира Шматька від новенького житла та разом із священнослужителями, які окроплюють помешкання, роблять перші кроки через поріг своїх нових домівок.
Нова історія життя для 40 українських сімей розпочалась вже сьогодні!..
Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту