Чортків online

ПОЯСНЮЄМО: ЧОМУ ВИСЛІВ «ЧОРТКІВСЬКА ВОДА – НАЙДОРОЖЧА В УКРАЇНІ» – ЦЕ МАНІПУЛЯЦІЯ, І ЧОМУ ВСІ ВОДОКАНАЛИ БЛАГАЮТЬ ПРО КОРИГУВАННЯ ТАРИФІВ

 
Водоканали України зараз стоять на порозі ухвалення дуже важких непопулярних кроків. Коригування тарифів на комунальні послуги нікому з громадян не приносить задоволення, оскільки з гаманця доведеться витратити більшу суму, ніж раніше. Втім, ситуація по всій країні доходить до такої стадії, що зберегти водоканали від повної (❗️) зупинки може лише збільшення тарифів. І чи справді у Чорткові найдорожча вода в Україні, як це часто можна почути у розмовах людей?
«У Шостці хочуть збільшити тарифи на воду більше, ніж удвічі», «Чинний тариф на воду потрібно підвищити на 48% – попередні розрахунки «Полтававодоканалу», «Здорожчання тарифів на воду у два етапи: у яких містах та наскільки зміниться вартість» – такого роду заголовками рясніють медіа протягом останніх кількох місяців. Водоканали можна зрозуміти – за останній рік-два електроенергія зросла більше як вдвічі, вже досягнула позначки у 8,08 грн за кВт., а це основний ресурс, адже вода подається насосами, які працюють на електроенергії. Окрім того, держава анонсувала підняття мінімальної заробітної плати у два етапи – з січня, а потім із квітня. А саме ці чинники є основотворчими у тарифах УСІХ водоканалів.
❗️❗️❗️ До прикладу, наш водоканал споживає в середньому 150 тис. кВт електроенергії в місяць, що за теперішніх цін становить 1 млн 212 тис. грн (150 000 кВт*8.08 грн). Втім, на даний час вартість електроенергії в тарифі закладена 3.80 грн за кВт, тому підприємство щомісяця недоотримує понад 640 тис. грн (150 000 кВт*3.80 грн = 570 тис. грн). І ЦЕ ТІЛЬКИ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЯ, не кажучи про інші складові тарифу, які теж потрібно коригувати.
Підприємству, щоб надати послуги з водопостачання та водовідведення, потрібно заплатити «від А до Я». А чим платити, якщо електроенергія зросла, мінімальна зарплата зросла, паливо-мастильні матеріали зросли, а тариф залишається на показниках старих цін?..
А ще потрібно сплатити державі податки, зокрема рентну плату за користування надрами, екологічний податок, рентну плату за спецводокористування, оскільки водоканали видобувають державні корисні копалини. Окрім того, підприємства сплачують податки, які наповнюють місцевий бюджет — ПДФО, оплачує податки за землю, на якій знаходяться об’єкти підприємства тощо.
Вартість 1 м3 водопостачання та водовідведення на сьогодні у Чорткові становить 58,02 грн. У той же час у схожих за розмірами та більших містах:
✅ Старокостянтинові (Хмельницька обл.) 75,86 грн;
✅ Самборі (Львівська обл.) 70,06 грн;
✅ Боярці (Київська обл.) 86,54 грн;
✅ Южноукраїнську (Миколаївська обл.) 84,13 грн;
✅ Жовтих Водах (Дніпропетровська обл.) 61,52 грн;
✅ Лозовій (Харківська обл.) 92,40 грн;
✅ Коростені (Житомирська обл.) 74,13 грн;
✅ Ніжині (Чернігівська обл.) 63,84 грн;
✅ Первомайську (Миколаївська обл.) 68,20 грн;
✅ Нововолинську (Волинська обл.) 62,96 грн;
✅ Охтирці (Сумська обл.) 66,64 грн.
Прикладів – безліч… І, на жаль, найближчим часом тарифи у сторону зростання коригуватимуть чи не всі водоканали України. Бо підприємства, накопичуючи борги за сплату електроенергії, ризикують бути відключеними від світла, що означатиме повну їхню зупинку.
Возможно, это изображение текст
 
 
 
 
Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту