Чортків online

Виклики та реальність у боротьбі з раком

 
З 4 лютого в Україні триває тиждень раку. Мета цього заходу – підвищення обізнаності людей про рак. Якщо вчасно виявити та лікувати онкологічні захворювання, то можна досягти дуже добрих результатів, а в деяких випадках і повного одужання. При виявленні хвороби на ранній стадії 40% хворих можливо вилікувати. Тож медики усього світу закликають громадян до свідомого ставлення до свого здоров’я та своєчасного звернення до лікаря.
На жаль, багато видів раку на початкових стадіях протікають безсимптомно. Тому, найголовніша порада, аби не пропустити перші ознаки хвороби – плановий медичний огляд один-два рази в рік.
Хочу звернути вашу увагу на симптоми, у разі появи яких вам необхідно звернутися до лікаря:
1. Виражена втомлюваність та слабкість настільки, що навіть після відпочинку та сну ви не почуваєтеся енергійно;
2. Безпричинна втрата маси тіла;
3. Порушення роботи кишківника: закрепи або проноси, майже постійне здуття, відчуття дискомфорту в животі, кров у калі;
4. Порушення сечовиділення: неприємні відчуття при цьому, кров у сечі;
5. Вагінальні кровотечі у жінок;
6. Тривалий біль у кістках;
7. Потемніння або пожовтіння кольору шкіри, свербіж. Зміна розміру, кольору та форми родинок. Поява ран на шкірі, які не піддаються лікуванню;
8. Афти (ранки) у ротовій порожнині, які довго не гояться, не піддаються лікуванню;
9. Тривалий кашель, домішки крові у харкотинні, біль при диханні, задишка;
10. Зміна кольору шкіри, сосків чи форми грудей, потемніння ділянок шкіри на грудях;
11. Тривале підвищення температури тіла;
12. Наявність вузликів на шиї, під пахами, у пахвинній ділянці тощо.
На жаль, ми звертаємось до лікаря, коли щось болить. Рак на початкових стадіях не болить. Наприклад, біль у животі при онкології говорить про дуже занедбаний онкологічний процес. Так само рак шийки матки тривалий час протікає безсимптомно.
Важливо знати, хто з родичів чим хворів. Це звісно ж не означає, що і ви цим захворієте, але матимете настороженість та вчасно будете консультуватись у спеціалістів. Сьогодні у лабораторіях є панелі спадкових мутацій. Тому у сім’ї, де є розвиток онкології, можна перевірити наявність цих мутацій. Також це доцільно зробити для підбору більш точного лікування вже хворої людини.
У медицині залишається відкритим питання якості життя пацієнта хворого на рак. Існуючі підходи у лікуванні в основному націлені на збереження життя, менше на його якість. Окрім того, онкохворі та їхні родичі потребують психологічної допомоги. Наші онкодиспансери не пристосовані до цього. А сімейні лікарі не можуть впоратись із складними психологічними проблемами, які потребують застосування та комбінації тих чи інших препаратів. Приватні консультації психотерапевтів вартують приблизно 1000 гривень за одну консультацію, а їх потрібно мінімум 10. Для більшості хворих на рак людей, які і без того витрачають величезні кошти на лікування отримати кваліфіковану психологічну допомогу практично неможливо. А потребують вони її не менше аніж протиракового лікування. Наступною проблемою залишається можливість пройти безкоштовно такі обстеження, КТ, МРТ, УЗД, мамографію, колоноскопію і т.д. Наші лікарні надають такі послуги безоплатно, але бувають черги. А час для таких пацієнтів інколи має вирішальне значення. Тому і тут вони змушені платити за швидкість. Взагалі, дорожчого лікування аніж онкологічне у світі не існує, хіба ще орфанні хвороби. Пацієнти не завжди можуть отримати безоплатну хіміотерапію, так як інколи багатьох препаратів не має у наявності саме в той час. Це основні проблеми, але далеко не всі.
За останніми статистичними даними збільшилась кількість запущених форм раку у молодих людей. Це пояснюють тим, що люди працездатного віку надто заняті роботою, сім’єю, дітьми і не усвідомлюють того, що можуть мати серйозні проблеми і в молодому віці.
Закликаю вас звернутися до сімейних лікарів чи до спеціалістів, яким довіряєте та пройти повний медичний огляд хоча б раз на рік. І не має значення працюєте ви чи ні і скільки вам років. Практично всі хворі, у яких рак був діагностований надто пізно, дуже шкодують про те, що не дбали про своє здоров’я, не знайшли для себе часу, мало відпочивали. Вони кажуть, що якби повернути час назад,то точно прожили б це життя по-іншому. Я вірю, що ви ще маєте той час. Це найдорожчий ресурс. Розставте правильно пріоритети у своєму житті та подбайте про себе, бо лише так ви зможете подбати і про інших. Бережіть себе та близьких, допоможіть хворим. Адже у них окрім зовнішньої війни є ще одна анітрохи не легша – внутрішня. Це постійна боротьба за своє життя, та кожен прожитий день.
Заступник головного лікаря КНП «ЦПМСД» Чортківської міської радиСвітлана Грабовецька
Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту