Чортків online

«БЮДЖЕТ ВИЖИВАННЯ»: ЯКИМ БУДЕ 2024 РІК ДЛЯ ЧОРТКІВСЬКОЇ ГРОМАДИ

 
Верховна Рада України 8 листопада схвалила в цілому законопроєкт, який перенаправив так званий військовий ПДФО з місцевих бюджетів до державного. Ці зміни відразу суттєво вдарили по фінансових спроможностях громад, і Чортківська громада – не виключення. Бюджет Чортківської громади 2024 року – це бюджет виживання та соціальних виплат. Жодних придбань, жодних ремонтів, жодного будівництва.
Коштів у 2024 році вистачить лише на утримання господарства громади на існуючому рівні (це за сприятливих прогнозів). Вилучення «військового ПДФО» не лише позбавило місцеву владу можливості допомагати Збройним Силам України, але й не дозволяє говорити бодай про якийсь розвиток громади. Треба зважити на те, що із бюджетів громад забрали ПДФО не лише із зарплат військових, а й із поліцейських, рятувальників (ДСНС), працівників територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкомати), слідчого ізолятора.
💯У 2024 році через вилучення цього ПДФО Чортківська громада недоотримає понад 100 мільйонів гривень… Коштів вистачає лише на виплату заробітної плати, оплату комунальних послуг та соціальні виплати (детальніше про це за посиланням https://cutt.ly/xwA4ET3P).
Через це у 2024 році точно НЕ БУДЕ:
❌ Капітальних ремонтів доріг та тротуарів.
❌ Придбання техніки для полегшення та покращення роботи комунальних служб.
❌ Відшкодування коштів водоканалу за різницю у тарифах (електроенергія для підприємств продовжує дорожчати).
❌ Заміни старих водопровідних мереж.
❌ Придбання нового обладнання та ремонтів у Чортківській центральній міській лікарні.
❌ Ремонтів у дитячих садках, гімназіях та ліцеях.
❗️ Окрім того, держава вилучила «військове ПДФО» заднім числом – із 1 жовтня. Отримуючи нарахування із зарплати військових у жовтні, Чортківська міська рада передавала кошти на потреби військових частин, закупляла дрони, тепловізори, старлінки. Тепер же ці вже використані (в тому числі на ЗСУ) кошти потрібно повернути ще раз до державної казни за рахунок платників податків Чортківської громади… Таким чином Чортківська міська рада зобов’язана повернути державі 37 (!) мільйонів гривень.
😞Ситуація могла бути дещо кращою, якби уряд передав громадам обіцяну субвенцію на рівні військового ПДФО 2021 року, у випадку Чорткова це майже 21 млн грн. Втім, відповідно до нової формули Міністерство фінансів надало нам відповідь, що Чортківська громада не отримає нічого.
На що витрачатиме держава вилучене ПДФО у громад? З початку наступного року «військовий ПДФО» розподілятиметься за наступною схемою: 45% – Держспецзв’язку на дрони; 45% – Мінстратегпрому для розгортання виробництва боєприпасів та зброї; 10% – розпорядникам сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами пропорційно відповідно до сплаченого ПДФО.
Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту