Чортків online

ВПРОВАДЖЕННЯ ВІДНОВЛЮВАНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ – ШЛЯХ ДО ПОДОЛАННЯ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ БІДНОСТІ

Саме на таку тему спілкувався керівник «ЕНЕРДЖІ ІНЖИНІРИНГОВА КОМПАНІЯ» (NRG) Михайло Федишин із представниками ОСББ та керівниками і інженерами комунальних підприємств Чортківської громади.

Міський голова Чорткова Володимир Шматько, представляючи гостя, нагадав, що Чортківська міська рада є підписантом меморандуму з міжнародною кліматичною організацією 350.org, чим підтвердила план місцевої громади використовувати лише енергію сонця, вітру та біомаси у 2050 році. Вже зараз на даху комунальної стоматологічної поліклініки працюють перші 50 сонячних панелей для потреб стаціонару Чортківської лікарні. Також команда міської ради працює над отриманням сонячних/вітрових електростанцій для потреб місцевого водоканалу, що дозволило би зменшити тариф на водопостачання та водовідведення.

У свою чергу Михайло Федишин розповів про компанію NRG, вони – флагман будівництва та встановлення вітро-, гідро- та сонячних електростанцій в Україні. Компанія презентувала першу та наразі єдину сонячну панель Smartflower («розумна квітка»). Вона працює за принципом соняшника: переміщується за сонцем, щоб збирати якнайбільше сонічного світла. Така система переміщення дозволяє виробляти до 40% більше енергії, ніж традиційні панелі. Крім того, установка оснащена вбудованою системою очищення панелей, що також підвищує її ефективність.

Тема енергоефективності та впровадження відновлюваних джерел енергії зараз як ніколи актуальна для цілого світу, а особливо нашої держави. Частка витрат домогосподарств на електроенергію, природний газ та інші види енергії забирають все більшу частину доходу. Чимало домогосподарств мають заборгованість за комунальні послуги через неможливість своєчасно сплачувати.

Тому пан Михайло пропонує ОСББ Чорткова спробувати реалізувати пілотний проект щодо встановлення сонячних панелей на даху багатоквартирного будинку задля забезпечення живлення внутрішньобудинкового освітлення. Його компанія вивчає вихідні дані кожного окремого будинку – розташування, помісячне споживання електроенергії тощо. Після того прораховується економічна доцільність встановлення сонячних панелей, обирається найбільш економічно вигідний варіант.

Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту