Чортків online

Навчання – світло. І світло те – в кінці тунелю

 
З 12 березня 2020 року Міністерство освіти і науки повідомило, що в Україні запроваджується карантин для усіх закладів освіти. Діти і батьки залишилися сам на сам із підручниками та термінами.
 
Перед педагогами постало чергове непросте завдання – як правильно організувати продуктивний дистанційний освітній процес. Окрім офіційних рекомендацій від Міністерства, постало розуміння, що основними зараз є навчальні плани, які потрібно виконувати, а до кінця навчального року залишилося не так багато часу. Адже закрита на карантин школа ще не свідчить про відсутність уроків і необхідних для повноцінного освітнього процесу заходів. Також багато випускників мають складати цього річ ДПА та ЗНО. З іншого боку, виникає просте людське бажання продовжити навчати школярів важливим речам, не втрачаючи особистого контакту.
 
Це питання у Чортківській громаді вирішували спільно: і влада (управління освіти, молоді та спорту Чортківської міської ради), і керівники навчальних закладів, і вчителі. Тому, у зв’язку з тривалим періодом призупинення навчання, оперативно було прийнято рішення не переривати навчання під час карантину, а використовувати можливості засобів дистанційного навчання.
 
Основними формами роботи з учнями, відповідно до рівня ІК-компетентності, вчителі обрали сучасні сервіси електронної комунікації. Навчання учнів здійснюється завдяки використанню всіх технічних та інформаційних засобів: електронної пошти, спеціально створених блогів для подібних занять, соціальних мереж, засобів онлайн зв’язку, «Електронного щоденника», Zoom (платформи для проведення онлайн-занять), Viber та ін.
 
Кожного дня вчителі школи в електронному режимі інформують учнів та батьків про домашні завдання з усіх предметів, надають рекомендації та побажання батькам з приводу організації навчання під час карантину.
 
Учні отримують новини, розміщені на сайті школи, миттєві повідомлення через електронну пошту, беруть участь в обговореннях на форумах освітніх закладів у соціальних мережах.
 
Зокрема, багато педагогів використовують безкоштовний сервіс онлайн-тестів «На Урок» для повноцінної дистанційної перевірки знань, які здобули учні під час самостійної роботи. Подібні сервіси надають можливість організації співпраці учнів у малих групах та повсюдної комунікації. Вони дозволяють не тільки подавати новий матеріал, а й здійснювати контроль та оцінювати знання учнів. Учитель і клас завжди поруч, хоч і віртуально. Це допомагає учням при виконанні домашнього завдання, самостійного вивчення матеріалу.
 
«Під час карантину вчителі школи он-лайн проводять уроки, розміщують важливі для навчання матеріали: презентації, схеми, аудіо та відеофайли, дають посилання на корисні ресурси для додаткового вивчення. Застосування електронних ресурсів допомагає вчителям шкіл надавати учням знання на достатньому рівні та без скорочених тем, тобто карантин не стане на заваді якісної освіти», – розповіла начальниця управління освіти, молоді та спорту Чортківської міської ради Людмила Поліщук.
 
Щодо зовнішнього незалежного оцінювання в умовах карантинних заходів, основну сесію у Міністерстві планують розпочати 25 червня. Триватиме тестування для абітурієнтів до 17 липня. Через такий розвиток подій документи про здобуття освіти випускники отримають наприкінці липня, до 31 числа мають оголосити результати тестування.
 
Для випускників загальноосвітніх навчальних закладів 2020 року результати зовнішнього незалежного оцінювання з трьох предметів будуть зараховані, як оцінки за державну підсумкову атестацію за шкалою 1–12 балів.
 
Також 2020 року державну підсумкову атестацію з української мови і літератури, історії або математики у формі зовнішнього незалежного оцінювання пройдуть учні (слухачі, студенти) професійно-технічних і вищих навчальних закладів, які 2020 року здобудуть повну загальну середню освіту.
 
Пробне тестування є важливою складовою підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання. У зв’язку із карантином, проведення пробного ЗНО відтерміновано, але воно обов’язково відбудеться.
Пункти тестування під час основної сесії у 2020 році вже визначено. Це:
– Чортківська ЗОШ І–ІІІ ступенів №5 (відповідальний Маньовська М.Г., помічник, Колодій Г.М.),
– Чортківська ЗОШ І–ІІІ ступенів №7 (відповідальний Скриник В.Я., помічник Криницька Г.М.),
– Чортківська ЗОШ І–ІІІ ступенів №2 (відповідальний Кульчицький Р.В., помічник Лехман Г.М.),
– Чортківська СШІ ім. Р.Ільяшенка №3 І–ІІІ ступенів (відповідальний Яремко Т.В., помічник Котик Н.В.).
 
У 2019 році 269 педагогічних працівників працювали на пунктах тестування старшими інструкторами, інструкторами, черговими. У п’яти тестуваннях, а саме: математика, українська мова і література, англійська мова, історія України, географія – взяли участь 3797 учасників із різних районів Тернопільської області, були задіяні 259 аудиторій. Сподіваємося, що цього року учасників ЗНО буде більше.
 
Додатковий період реєстрації на додаткову сесію ЗНО для окремих категорій осіб триватиме з 25 травня до 9 червня.
 
Вступна кампанія триватиме з 13 до 22 серпня.
Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту