Чортків online

ВОЛОДИМИР ШМАТЬКО: ПОПРИ ВАЖКУ СИТУАЦІЮ, НАМ ПОТРІБНО БУДУВАТИ ЕКОНОМІЧНУ МОДЕЛЬ ГРОМАДИ

 
Міський голова Чорткова Володимир Шматько та швейцарський фахівець у сферах стратегії та оцінки в міжнародному співтоваристві Урс Цоллінгер поспілкувались про проект Організації Об’єднаних Націй з промислового розвитку (ЮНІДО) «Розвиток промислового потенціалу, консультування з питань політики та діагностика для зеленого відновлення України», а також про цінність та ефективність співпраці українських громад із іноземними партнерами.
Урс Цоллінгер поцікавився результатом крайніх закордонних відряджень Володимира Шматька до Швейцарії та Німеччини, де представники невеликих українських громад переймали досвід іноземних партнерів у сфері у сфері економічного розвитку.
«Це були дуже цікаві та інтенсивні візити, побудовані таким чином, щоб голови українських громад мали можливість поспілкуватись безпосередньо із тими, хто створює та впроваджує економічні моделі у Німеччині та Швейцарії на місцях. Говорили про економіку, інвестиції, бізнес на локальному рівні, якраз те, що цікавить малі громади. Дізнались про чимало проектів із сфери енергетики, збереження клімату, для мене це особливо цікаво і цінно, оскільки я еколог за першою освітою», – розповів швейцарському колезі Володимир Шматько.
На запитання Урса Цоллінгера щодо того, чи відповідала суть поїздок реальним потребам України, міський голова Чорткові відповів: «Завжди це кажу, тож повторюсь, що головне – це люди і економіка. На жаль, і те, і інше ми зараз втрачаємо під час війни. Люди гинуть, виїжджають закордон, підприємства закриваються, шукаючи більш безпечні місця. Ми чудово розуміємо, що гуманітарна допомога рано чи пізно завершиться, її обсяги вже суттєво скоротились, тому нам потрібно навіть в таких важких критичних умовах шукати і будувати свою економічну модель. Для цього потрібні знання та досвід. Тому радію, що закордонні партнери фінансують такі навчальні програми, коли можна особисто поїхати, запитати, дізнатись, як та чи інша сфера функціонує у розвинених європейських країнах. Європі, як і нам, потрібна сильна Україна. Дайте нам приклади та інструменти, а ми зробимо щось подібне у нас».
Також на завершення Володимир Шматько та Урс Цоллінгер обговорили розвиток індустріальних парків в Україні. Зокрема очільник Чортківської громади розповів про наш «Chortkiv-West»: «Нещодавно до нас приїжджав експерт ЮНІДО, із яким обговорили перспективи розвитку нашого індустріального парку та подальші кроки для будівництва інфраструктури з метою залучення перших інвесторів-учасників парку. Враховуючи модель парку «грінфілд», ми маємо унікальну можливість відразу планувати створення парку у відповідності до міжнародних стандартів та вимог до еко-індустріальних парків».
Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту