Чортків online

«А ЩО ВИ РОБИТЕ, ЩОБ ТАРИФ НА ВОДУ НЕ ЗРОСТАВ?». ВІДПОВІДАЄМО ВІД «А» ДО «Я»

 
Чортківська міська рада продовжує серію публікацій про становище «Чортківського водоканалу», проблеми із ростом вартості електроенергії, ми вже порівнювали тарифи на водопостачання та водовідведення у різних кутках країни, разом досліджували чинники, чому вода на воду та каналізацію у всіх містах різна, розповіли про особливості водопостачання Чорткова.
Сьогодні ж, відповідаючи на ваші запитання під попередніми публікаціями, ми розповімо вам про те, що вже зробив та що планує у ближчому майбутньому робити керівництво громади та водоканалу Чорткова, щоб наслідки рішень, які диктує держава (підвищення електроенергії та мінімальної заробітної плати зокрема) не повністю лягати на плечі людей.
1️⃣ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІ ДВИГУНИ. Протягом останній семи років на ВСІХ водозаборах Чорткова замінили старі енергозатратні двигуни на нові енергоефективні. Для прикладу, на водозаборі «Хлораторна», із якого вода постачається майже на усе місто, раніше були два двигуни потужністю 50 кВт*год., натомість тепер – два по 11 кВт*год.
2️⃣ ПРАВИЛЬНІ ІНЖЕНЕРНІ РІШЕННЯ. Як ми вже розповідали раніше, вода перед тим, як потрапити до споживача – тричі перекачується двигунами. Перше із свердловин у басейн на насосній станції «Стара насосна», звідти – у басейн «Хлораторної», далі – звідти під тиском у крани квартир та будинків. Кожне перекачування – це великі затрати електрики, відповідно – великі кошти.
Керівництво водоканалу зараз працює над реалізацією важливого інженерного рішення, яке дозволить обминути одну станцію перекачування («Стару насосну») та подавати воду із свердловин відразу на «Хлораторну». Тоді ми зможемо вимкнути два насоси на незадіяному водозаборі потужністю 35 кВт*год. кожен.
До слова, 700 м нових пластикових труб та обладнання (на суму 960 тис. грн) для реалізації цієї ідеї (потрібно ще майже 400 м труб, які придбаємо за кошти водоканалу) вдалось отримати безкоштовно завдяки успішній співпраці із донорами – Міжнародною організацією з міграції («МОМ»).
3️⃣ СОНЯЧНА ЕНЕРГІЯ. Ми активно працюємо над залученням грантових коштів на встановлення сонячних панелей на усіх наших водозаборах та каналізаційних очисних спорудах.
Більше того, сонячна електростанція для насосної станції «Хлораторна» вже очікує на кордоні. Водоканал оголошує тендер на металоконструкції, готуючись самотужки її встановлювати. Детальніше про проект, про його умови і результати ми повідомимо зовсім скоро.
Також тривають перемовини на отримання ще однієї сонячної електростанції із міжнародною корпорацією NEFCO. Про це також – детальніше згодом.
Роботи і результатів у цьому напрямку багато!
4️⃣ ЗАМІНА МЕРЕЖ. На жаль, проблема старих і зношених мереж властива, напевно, усім водоканалам України. Це і забруднена вода, і втрати води. Саме над цим команди міської ради та водоканалу активно працюють останні 7 років, замінивши у підсумку 15 (❗️) кілометрів чавунних мереж на нові пластикові.
Втім, навіть зважаючи на все вищевикладене, водоканал не встигає за тенденцією зростання вартості електроенергії, підняттям мінімальної зарплати державною, ростом паливо-мастильних матеріалів, комплектуючих тощо. Безумовно, кроки в у сфері енергоефективності необхідні – і ми їх робимо, але без перегляду тарифу підприємство грозить або погодинна вода у місті, або повна зупинка.
Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту