Чортків online

ЧОМУ ЦІНА НА ВОДУ ТА КАНАЛІЗАЦІЮ У ВСІХ МІСТАХ РІЗНА?

 
Ціна на водопостачання та водовідведення різна абсолютно у всіх містах України. Це не просто примха місцевої влади чи керівництва водоканалу, тариф на ці послуги формують багато чинників, які у кожному місті можуть категорично відрізнятись. Про найважливіші із них – читайте далі.
1️⃣ ЗВІДКИ ВОДА? Можна споживати воду із річок, озер (що фінансово менш затратно), а можна – із свердловин. Чортківський водоканал у 2019 році повністю відмовився від річкової води. Це означає те, що доводиться витрачати більше електроенергії, щоб добувати воду із глибоких свердловин та завдяки насосам перекачувати її до споживачів.
2️⃣ СКЛАДНИЙ РЕЛЬЄФ. Є міста, де вода поступає самоплинно. Це величезна можливість економити на електроенергії. Втім, це історія не про Чортків. У нас складне географічне розташування. У нас три рівні подачі води, у нас 6 діючих водозаборів (зазвичай у міст менше водозаборів) через те, що свердловини малодебетові, у них мало води. Тому ми спершу накопичуємо воду зі свердловин у резервуари, тоді перекачуємо її на підйом у інші резервувати, а вже аж звідти – подаємо воду у крани. При цьому воду у підсумку підіймаємо на висоту понад 100 метрів!..
3️⃣ ВЕЛИКЕ МІСТО – МЕНШИЙ ТАРИФ. Ціни на послуги водопостачання та водовідведення залежать від обсягів споживання. Тому у менших містах, де незначні обсяги споживання, тарифи вищі. Чому так відбувається?
Є витрати, які прямопропорційно залежать від обсягів споживання води. Це, серед іншого, реагенти для очищення води, електроенергія. А є такі витрати, які безпосередньо не залежать від обсягів споживання — мова про зарплату персоналу, видатки на транспорт і механізми, а також значну частину податків.
І саме друга група витрат при поділі на менші обсяги споживання у невеликих містах впливає на порівняно більший розмір тарифу.
4️⃣ ОЧИСНІ СПОРУДИ – ВАЖЛИВО І ДОРОГО. Очисні споруди є дуже енергомісткими. Все обладнання працює на велетенській потужності, постійно перекачуються великі обсяги води – 4 тисячі кубів води за добу! І хоч на очисних у Чорткові встановлені найсучасніші та найбільш енергоефективні мотори, за місяць вони споживають 42-43 тисячі кіловат-годин електроенергії. Це вартує орієнтовно 265 тисяч гривень у місяць. Зауважимо, що відповідно до діючого законодавства водоканал не має права подавати воду споживачам, якщо немає очисних споруд. Тож важливість втілення цього проекту важко переоцінити. Сучасні очисні суттєво зменшили негативний вплив на екологію. Це відповідальність Чорткова перед однією з найбільших річок Європи – Дністром.
5️⃣ БЕЗ ІНВЕСТИЦІЙ НІКУДИ. Чортківський водоканал потребує інвестицій передусім для економії електроенергії, шукаємо грантові програми, можливості для залучення коштів задля переходу на зелену енергетику (сонячні та вітрові електростанції). Також важливо вкладати кошти у заміну водопровідних мереж, щоб зменшувати втрати води та мінімізовувати ймовірність проривів. Для чого за останні 7 років було замінено 14 км старих чавунних труб (вік деяких сягав сотню років!) на нові пластикові. Окрім того, заміна мереж дозволяє робити воду у мережі чистішою. Адже подається вона абсолютно чистою із артезіанських свердловин, а забруднюється через старі засмічені труби та прориви.
Возможно, это зарисовка (текст)
 
 
 
 
Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту