Чортків online

У ЧОРТКОВІ ВІДКРИЛИ МЕМОРІАЛЬНУ ТАБЛИЦЮ ГЕНЕРАЛ-ЛЕЙТЕНАНТУ ГВОЗДЮ ВІКТОРУ

 
У Чорткові на будівлі місцевої гімназії №6 урочисто відкрили меморіальну таблицю, присвячену випускнику даного навчального закладу – генерал-лейтенанту Гвоздю Віктору Івановичу, начальнику Головного управління розвідки МО України (2008-2010 рр.), голові Служби зовнішньої розвідки України (2014-2016 рр.), доктору військових наук, заслуженому юристу України.
Віктор Гвоздь, безсумнівно, один із найбільш знаних випускників Чортківської гімназії №6.
Сьогодні до Чорткова приїхали близькі родичі генерала – мати, дружина, син, донька, двоє онуків. Саме останнім – наймолодшому поколінню сім’ї Гвоздів випала честь урочисто відкрити таблицю. Також на урочистості завітали доктор технічних наук, віце-прем’єр-міністр України, Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України 2020-2021 років, почесний житель Чорткова Олег Уруський; кияни, які були знайомі із Віктором Гвоздем; однокласники, із якими генерал навчався у Чортківській школі №6.
Міський голова Чорткова Володимир Шматько вручив дружині генерала Ользі Сергіївні нагрудний знак для її чоловіка «Почесний житель міста Чорткова» (посмертно). Відповідне рішення про присвоєння звання ухвалили депутати міської ради 1 вересня цього року.
Дружина Віктора Гвоздя звернулась до присутніх: «Хочемо, щоб пам’ять про Віктора залишилась там, де він виріс і навчався. Він любив повертатись до Чорткова, завжди приходив до цієї школи, зустрічався з однокласниками. У нього завжди був тісний зв’язок із рідним містом. Тому дякую за те, що мій чоловік завжди зможе бути у Чорткові».
Олег Уруський, який товаришував із генералом Гвоздем, теж взяв слово: «Дякую усім за те, що ми нині маємо можливість вшанувати пам’ять мого близького друга. Досі не віриться, що його немає… Віктора дуже не вистачає у ці буремні для України часи. Ми завжди пам’ятатимемо про нього, як про дуже багатосторонню людину, патріотичного розвідника, стратега…».
Довідково. Генерал-лейтенант, високопрофесійний кадровий розвідник та дипломат, доктор військових наук Віктор Іванович Гвоздь – Голова Служби зовнішньої розвідки України з 27 лютого 2014-го до 29 квітня 2016 року, Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України у 2008-2010 роках, член делегації України в Раді безпеки ООН, проходив службу аташе з питань оборони при посольстві України в Хорватії, Боснії та Герцеговині, а також у 1993-1995 роках брав участь у миротворчих операціях ООН на території колишньої Югославії. Він був компетентним керівником і водночас висококласним аналітиком зі стратегічним баченням, який своїм прикладом і цінною порадою допоміг становленню не одного покоління українських офіцерів-розвідників. Перейнявши його досвід і знання, вони працюють сьогодні на відповідальних посадах в Україні і за кордоном.
Військовий дипломат Віктор Іванович Гвоздь, вільно володіючи англійською, хорватською, сербською, китайською мовами, неодноразово гідно представляв інтереси України на міжнародній арені.
На всіх посадах Віктора Івановича відрізняли високі якості справжнього офіцера і патріота – відданість Батьківщині, професіоналізм, порядність, щирість і повага до людей.
Багато представників української політичної верхівки мали честь знати та працювати разом з Віктором Івановичем. Колеги, окрім послужного списку, завжди згадують його невимовний оптимізм та щиру посмішку, яка була його візитною карткою. Тож нехай добрі, світлі спогади назавжди залишаться у серцях усіх, хто знав Віктора Івановича, любив, шанував та поважав його.
А молоде покоління Чортківської гімназії №6, йдучи щодня на навчання, зустрічатимуться із визначним генералом…
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту