Чортків online

ЧОРТКІВСЬКА ОКРУЖНА ПРОКУРАТУРА ТА ЧОРТКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ ВІДДІЛ ПОЛІЦІЇ ІНФОРМУЮТЬ

 
У звʼязку зі стрімким ростом злочинності, повʼязаної із шахрайством, Чортківською окружною прокуратурою спільно з Чортківським районним відділом поліції Головного управління Національної поліції в Тернопільській області проведено вивчення стану протидії кримінальним правопорушенням, повʼязаним із шахрайським заволодінням коштами громадян, у тому числі шляхом використання соціальної інженерії (фішингу), в Чортківському районі.
В ході вивчення встановлено, що складна соціально-економічна ситуація в умовах воєнного стану в державі зумовила поширення шахрайських дій, в тому числі з використанням соціальної інженерії (фішингу), отримання зловмисниками у держателів платіжних карток їх реквізитів та іншої конфіденційної інформації шляхом імітації у кіберпросторі реальних державних, соціальних програм, надання допомоги міжнародними благодійними організаціями, розміщення фіктивних пропозицій у соціальних мережах та інтернет-платформах про продаж військового спорядження.
Наявна практика, коли шахрай, використовуючи реальні оголошення про продаж товарів в інтернет-магазинах, соціальних мережах («OLX», «Prom», «Instagram» тощо), вводить в оману покупця (потерпілого), який виклав оголошення про намір придбання товару, надсилає потерпілому посилання щодо оформлення доставки, а потерпілий, перейшовши за цим посиланням, самостійно заповнює реквізити своєї банківської картки та інші конфіденційні відомості, які надалі використовує шахрай.
Слід наголосити, що кричущими є факти вчинення зазначених кримінальних правопорушень неповнолітніми. Дані випадки є непоодинокими на території Чортківського району Тернопільської області.
Існують випадки заволодіння коштами громадян, коли здійснюється протиправне перерахування з банківських рахунків грошей без відома та прямої участі власника на інші (підконтрольні правопорушнику) рахунки або карткові рахунки операторів мобільного звʼязку з подальшим їх переведенням у готівку та привласненням.
У звʼязку із розвитком технологій дуже поширеними стали випадки вчинення шахрайств шляхом отримання телефонного дзвінка від шахрая, коли потерпілий обовʼязково вчиняє певні дії, через які з його карткового рахунку буде знято кошти. Найпоширеніший приклад – виконання шахраями ролі співробітників служби безпеки банку, відділу моніторингу, Національного банку, Служби безпеки, Національної поліції, Пенсійного фонду України.
У порівнянні з 2022 роком спостерігається виникнення нового виду шахрайств – під приводом надання різного роду послуг, а також поширення шахрайств під видом надання допомоги знайомим та родичам.
Можливо, це зображення (текст)
 
 
 
 
Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту