Чортків online

ВОЛОДИМИР ШМАТЬКО ЗУСТРІВСЯ ІЗ ГРОМАДОЮ СЕЛА СКОРОДИНЦІ

 
У понеділок, 8 травня, міський голова Чорткова Володимир Шматько зустрівся із громадою Скородинців. Із активом села обговорити створення робочих місць, надання медичних послуг, роботу школи та дитячого садка, проаналізували доходи та видатки села за 2022 рік.
Робота. «Коли до нас, як до місцевої влади, звернувся представник бізнесу, який переїжджав з іншого кінця країни, ми відразу запропонували йому відкривати справу у Скородинцях. У результаті на швейній у вашому селі вже знайшли роботу 15 людей, вакансій ще достатньо! Вважаю, що робота – це головне, бо саме тоді, коли немає можливості заробляти у себе вдома, люди шукають кращого життя деінде… Плюс, що важливо, це додаткові надходження до бюджету, які будуть використані на потреби села».
Про медичні послуги. Мешканці села звернулись до міського голови із проханням збільшити кількість годин роботи лікаря у Скородинцях, щоб медичні послуги були більш доступними для місцевих жителів. Голова громади доручив заступнику Віктору Гурину вивчити ситуацію та вжити всі необхідні заходи у найкоротші терміни, щоб виправити її.
Доходи та видатки. У 2022 році Скородинці зібрали 1 310,4 тис. грн податків (ПДФО, нерухомість, плата за землю, єдиний податок). Видатки з місцевого бюджету становили 2 984,1 тис. грн. Освіта – 1 965,8 тис. грн (зарплата працівникам дитячого садочку, непедагогічних працівників школи, оплата комунальних послуг, придбання), житлово-комунальне господарство 382,7, апарат – 299, соціальний захист – 221,4, культура – 115 тис. грн. Голова громади детально зупинився на кожній гривні, яка надійшла у бюджет від юридичних та фізичних осіб, та проаналізував, скільки і на що витратили протягом року.
Про школу: «У цьому питанні моя думка незмінна – школа буде доти, доки у ній будуть діти! Це ключове! Втім, всі повинні розуміти, якою є позиція держави щодо малокомплектних шкіл. Зарплата, премія, надбавка вчителів – фінансується із державного бюджету. Зараз держава розподіляє кошти на утримання шкіл відповідно до кількості учнів. Простими словами – чим менше дітей у школі, тим менше коштів для її утримання виділять із державного бюджету. На прикладі Скородинської школи… На 50 дітей, які тут навчаються, держава цьогоріч виділяє освітню субвенцію у розмірі 921 тис. грн. Цього вистачає на зарплату вчителів лише на… 5 місяців! Для оплати праці 12 педагогічних працівників до кінця року не вистачає ще 1,4 млн грн, які треба знайти у бюджеті громади.
Міністерство освіти та науки дає чіткі пояснення щодо концепції опорних шкіл, яка полягає в тому, що початкові школи однозначно будуть залишатися там, де є діти такого віку, а діти старшого віку (починаючи з 5 класу) ходитимуть в середні школи, які матимуть змогу забезпечити належний стандарт навчання з відповідною кількістю вчителів, шкільного обладнання і т.п. Держава хоче впровадити реформу освіти силами органів місцевого самоврядування, просто не даючи достатньої освітньої субвенції».
 
 
 
 
 
 
Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту