Чортків online

ІНТЕРВ’Ю. КЕРІВНИК ЧОРТКІВСЬКОГО ВОДОКАНАЛУ ВІКТОР ГОРДІЄНКО: ПРО ТАРИФИ, ЗАРПЛАТИ І УСПІХИ

До вашої уваги – довгоочікуване інтерв’ю із керівником КП Чортків водоканал Віктором Гордієнком. Тема розмови – болюча для усіх жителів нашого міста, які користуються комунальним водопостачанням та водовідведенням. Суттєвий ріст електроенергії для установ та організацій спричинив надзвичайно складну (подекуди – катастрофічну) ситуацію для всіх водоканалів України. Чортків – не виключення… Отож, про доходи та видатки водоканалу, про заробітні плати на підприємстві, як формується тариф, про успіхи підприємства за останні 7 років – з вуст Віктора Гордієнка.
 
❓По-суті, запитання до вас, Вікторе Михайловичу, підготували самі жителі Чорткова. Сьогодні запитаємо те, що їх турбує найбільше. Розпочнемо із доходів та видатків водоканалу у середньому за місяць…
🗣Без проблем. Тим паче, що це ніколи не було секретом. Отож, у середньому за місяць до бюджету водоканалу надходить 1,7 млн грн. Тепер щодо видатків: 700-800 тисяч – оплата електроенергії, 630 тис. – зарплата + ПДФО + військовий збір, 250 тис. – ПДВ, 130 тис. – єдиний соціальний внесок, 60 тис. – паливо, 30 тис. – матеріали для ремонтів і т.д., 20 тис. – покупна вода, 20 тис. – послуги (зв’язок, інтернет, заправка картриджів, ремонт техніки і т.д.). У підсумку видатки у середньому за місяць становлять 1,9 млн грн. А ще є щоквартальні податки (плата за користування надрами, за спец водокористування, екоподаток) – в районі 250 тис. грн. Тож биток підприємства лише за один місяць – більше 200 тисяч гривень. Причина цьому до банальності проста – у тарифі вартість електроенергії закладена в розмірі 2,90 грн без ПДВ за кВт, а тепер – увага – вартість електроенергії протягом останніх місяців: січень – 5,37 грн, лютий – 5,20 грн, березень – 5,20 грн. Так накопичувався і продовжує накопичуватись борг, бо тариф ж, відповідно до планів, мали піднімати ще у травні минулого року, але через війну перенесли.
 
❓Багатьох цікавило, які заробітні плати у водоканалі.
🗣Теж без проблем. Будемо говорити про те, які гроші отримують працівники «на руки». Моя зарплата – 20 300 грн, майстрів – 12 700, слюсарів – 8 200. Середня зарплата на підприємстві – 9 700 грн. Багато це чи мало? Кожен судитиме сам. Зауважу, що завдяки автоматизації роботи водоканалу ми змогли зменшити кількість штату на 10 осіб у порівнянні з 2016 роком, коли я прийшов сюди на роботу. Зараз у нас працює 65 людей.
 
❓Тарифи на водопостачання та водовідведення. З чого вони складаються?
🗣У відсотковому відношенні це: 20% – електроенергія, 28% зарплата, 7% нарахування на зарплату (податки), 7% – матеріальні витрати, 14% загальновиробничі витрати, 7% – втрати на збут, 13% адміністративні витрати, 4% інші операційні витрати. Як бачите, п’ята частина тарифу – це електропостачання. А коли воно дорожчає вдвічі – розрив у доходах/видатках катастрофічний.
 
❓У чому особливість подачі води та відведення каналізаційних стоків у Чорткові?
🗣Ми справді місто із складним географічним розташуванням. У нас три рівні подачі води, у нас багато водазаборів через те, що свердловини малодебетові, у них мало води. Тому ми спершу накопичуємо воду зі свердловин у резервуари, тоді перекачуємо воду на підйом у інші резервуари, а з станції другого підйому подаємо воду у крани чортків’ян. Щодо вартості водовідведення – то тут все просто. Воно дороге через те, що у нас, дякувати Богу, нарешті працюють сучасні очисні каналізаційні споруди. Екологія вартує грошей, але це стратегічні речі, без яких не можна навіть називати себе частиною цивілізованого світу.
 
❓У Чорткові – найдорожче водопостачання та водовідведення?..
🗣Часто чую таке на адресу нашого водоканалу, втім це не відповідає дійсності. Жмеринка (Вінницька обл.) – 54,96 грн (вода і каналізація), Калинівка (Вінницька обл.) – 57 грн, Вознесенськ (Миколаївська обл.) – 76 грн. Хуст (Закарпатська обл.) – 51,51 грн. Особливо цікава ситуація із м. Хуст! У них борг за електроенергію майже такий же, як і в нас – 3,4 млн грн. Тому, щоб не піднімати тариф ще вище, вирішили подавати воду 11 (!) годин у добі, аби зекономити на електроенергії. Так, це фактор, який може допомогти трішки зекономити. Але чи підуть на таке люди Чорткова?..
 
❓Чортківський водоканал 2016 та 2023 років. Що змінилось?
🗣Говорити можна дуже багато, бо вирішено багато стратегічних, а ще більше – локальних, але водночас важливих питань. По-перше, всі вже забули, що колись у Чорткові була погодинне водопостачання. Як зараз – знаємо. По-друге, із літа 2019 року ми повністю відмовились від річкової води, повністю вся вода – із джерел. До того ж якість води постійно під контролем нашої лабораторії. Завдяки підтримці держави та міста відновили роботу очисних каналізаційних споруд. Масштабна реконструкція тривала чотири роки і вартувала 46,9 млн грн. Замінили близько 14 км старих водопровідних мереж, деяким з них було понад 100 років!.. Із менш стратегічного, але важливого – ми переглянули штатний розпис, по-іншому організували роботу підприємства. У нас на зміні постійно є чергові аварійні бригади, тож тепер, коли десь трапляється прорив мережі і у певному районі міста зникає вода, ремонтні роботи розпочинаються негайно, а не так, як було колись. Думаю, якість комунікації із людьми, швидкість реакції на проблеми стали значно кращими і це помічають усі. Якщо підсумовувати цю відповідь, повторюсь знову ж – за цими кількома реченнями – роки роботи, великі суми коштів…. У будь-якому випадку, динаміка є, бачення розвитку є, ми працюємо, не зупиняючись, попри усі негаразди.
На зображенні може бути: текст
 
 
 
 
Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту