Чортків online

ВОЛОДИМИР ШМАТЬКО ПОДІЛИВСЯ УСПІХАМИ ЧОРТКОВА У СФЕРІ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ

 
10-11 травня у Львові відбудеться конференція «Угода мерів в Україні: працюємо разом над зеленим відновленням», у якій візьмуть участь понад 175 представників інституцій ЄС, національних органів влади та органів місцевого самоврядування, асоціацій ОМС та інших зацікавлених сторін з України та інших країн. Напередодні великої конференції журналісти «Угоди мерів» поспілкувались із міським головою Чорткова Володимиром Шматьком та дізнались, яку політику проводить місцева влада у сфері енергозбереження.
Володимир Шматько акцентував увагу на двох потужних проектах, один із яких вже реалізований, а інших – реалізовується прямо зараз. Йдеться про повну термомодернізацію двох найбільших шкіл Чорткова. У школі №5 утеплили фасад, частково відремонтували та утеплили дах, замінили вхідні двері, усі вікна. Загальний бюджет виконання робіт – 10,6 млн грн. 8 мільйонів гривень – це кредитні кошти міжнародної фінансової організації НЕФКО, решта – безповоротні грантові кошти Фонду Е5Р.
Економія та позитивний ефект стали відчутними вже під час першого опалювального сезону. Споживання енергії зменшилося майже в 2,5 рази, а середня температура у класних кімнатах не падає нижче 18°C.
Тепер ж реалізовується ще один проект – капітальний ремонт і термомодернізація Чортківської ЗОШ №7. Загальний бюджет капітального ремонту – 25 мільйонів гривень. З них 16,5 млн – кредит міжнародної корпорації NEFKO під 3% річних на чотири роки; 150 тисяч євро (орієнтовно 6 млн грн) – безповоротний грант від Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P); 2,5 млн грн – співфінансування з бюджету Чортківської громади.
Довідково. Угода мерів – наймасштабніший у світі рух щодо клімату та енергії. Ініціатива поєднує тисячі місцевих органів влади, які добровільно доєднались задля досягнення цілей ЄС щодо клімату та енергіїЗапочаткована в Європейському Союзі в 2008 році, Угода Мерів поширилася й на інші регіони по всьому світу. Глобальна ініціатива Угода Мерів сьогодні використовує досвід, накопичений за останнє десятиліття у Європі та за її межами, і спирається на ключові чинники успіху ініціативи: її управління знизу-вгору, багаторівневу модель співпраці та орієнтовану на результат структуру.
Муніципалітети регіону Східного партнерства підхопили ініціативу і добровільно взяли на себе зобов’язання сприяти зменшенню викидів CO2, пом’якшенню та адаптації до зміни клімату на місцевому рівні. Завдяки суттєвій підтримці Європейського Союзу багато громад досягли відчутних результатів у боротьбі зі зміною клімату та покращили енергоефективність місцевої економіки. Угода мерів стала синонімом успіху підходу знизу-вгору в регіоні.
Українські муніципалітети завжди демонстрували лідерство в ініціативі Угода мерів. На сьогодні майже 300 українських громад приєдналися до цього кліматичного руху та розробили 180 Планів дій, спрямованих на вирішення енергетичних та кліматичних проблем. Підписанти УМ в Україні зобов’язалися скоротити викиди CO2 на понад 25 мільйонів тон на рік, що еквівалентно понад 1 трильйону дерев, які необхідно висадити для поглинання еквівалента викидів CO2.
 
 
 
 
 
 
 
 
Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту