Чортків online

Що зробила Чортківська міська рада для подолання короновірусу?

Посилений карантин громада пережила без великих втрат, та все ж, людей просять бути обачними

11 травня спливає попередньо визначений Урядом термін загальноукраїнського карантину. За два місяці українці встигли переосмислити своє нинішнє становище, набутися вдома, посадити городи та втомитися від монотонності. Не працювали кафе, ресторани, ринки, салони, перукарні, багато державних установ. Не повернулися за парти цього навчального року й школярі. Маємо позитивний результат – захворюваність на Covid-19 «не зашкалювала», відсоток летальних випадків в Україні, відносно до європейських країн, доволі невисокий.

Станом на 5 травня 2020 року в Чортківському районі за увесь період на короновірусну інфекцію захворіло 53 людини, з них п’ятеро – діти, 12 – медичні працівники. 16 людей у районі вже повністю одужали.
Обмеження були введені вчасно. Основне завдання карантину виконане, тож з минулого тижня Чортківська громада, як і всі наші співвітчизники, отримала послаблення карантину в результаті відповідної ухвали Уряду.

Коли стало зрозуміло, що поява коронавірусу в Україні, зокрема, у Чортківській громаді – лише питання часу, у Чортківській міській раді почали активно готуватися та прораховувати можливі ризики і втрати, визначати обсяг коштів, які потрібно було в той момент направити на медицину. Згодом на допомогу протистоянню короновірусу із бюджету Чортківської міської ради було виділено 592 тисячі гривень – на засоби дезінфекції для лікарень, захисні костюми для медиків, маски, рукавиці та дезінфектори для пожежників та служби поліції. Також депутати вирішили виділити кошти на доплати до зарплатні (по 4 тисячі гривень, на березень-квітень-травень) для 25 працівників інфекційного відділення Чортківської районної лікарні.

Згодом голова Чортківської громади Володимир Шматько, анонсував збір коштів на придбання трьох апаратів штучної вентиляції легень. Перший апарат вартістю 630 тис. вже встановлений у інфекційному відділенні лікарні. 350 тисяч перерахував завод «СЕ Борднетце-Україна», а 280 тисяч зібрали завдяки благодійникам, котрі з різних куточків не лише України, а й всього світу, надсилали кошти.

Другий апарат штучної вентиляції легень більшою мірою вдалось оплатити завдяки благодійнику, котрий побажав залишитись невідомим. Чоловік пожертвував 15 тисяч американських доларів. Іншу частину зібрали, завдячуючи благодійникам.

Аванс за третій апарат ШВЛ у розмірі 402 тисячі гривень Володимир Шматько оплатив, використавши гроші, котрі він отримав як переможець другого сезону телевізійного проєкту «Нові лідери» влітку минулого року. Іншу частину – 348 тисяч – знову ж таки, збирають серед мешканців Чортківщини, а також заробітчан.

Варто зауважити, що більшість мешканців нашого району поставилися з розумінням до обмежень, що свідчить про достатньо високий рівень довіри до місцевого самоврядування. Ключовим у відносинах між органами місцевої влади і людьми була відкритість. Ані міський голова, ані лікарі не намагалися приховати інформацію, відверто повідомляли про масштаби загрози. Більше того, міський голова висвітлював оперативні новини щодо Covid-19 у щоденних відеозверненнях до громади.

Протягом усього карантину спеціальними службами у Чорткові проводилася дезінфекція під’їздів, сходових кліток багатоквартирних будинків, доріг, пропаганда та вимога дотримання усіх захисних заходів, підвіз до місця роботи медичних працівників.

«Незважаючи на доволі велике недофінансування в бюджеті, а це 2 мільйони гривень в березні, і 2,1 мільйони – в квітні, стан здоров’я наших громадян – найважливіший фактор, який стоїть на порядку денному. Також надзвичайно важливим є берегти наших медиків, які працюють на варті життя. Також ми дуже вдячні волонтерам, які допомагали у важкий час. Потужно долучилася до подолання вірусу в громаді громадська організація «Центр ініціатива». Волонтери шили маски, захисні костюми, доставляли за потребою дезінфікуючі розчини для служб та громадян», – розповів міський голова Чорткова Володимир Шматько.

З моменту послаблення карантину у Чорткові запрацював продуктовий та м’ясний ринки, стоматологічні кабінети, перукарні та салони краси, спортивні та дитячі майданчики, а також кафе та ресторани, які працюватимуть на виніс.

«Уряд передав питання про відкриття продуктових ринків на розгляд місцевих рад. Тож з поваги до праці людей, які працюють на землі і мають потребу продати вирощене – продуктовий ринок на нинішній день вже працює із дотриманням усіх санітарних норм. Була створена спеціальна комісія, що працювала перед відкриттям. Ми бачили захисні екрани біля кожного місця, запланована щотригодинна обробка дезінфікуючими розчинами та обмеження скупчення покупців до 50 чоловік на один захід в приміщення ринку. І, звісно, я не перестаю наголошувати, щоб люди берегли себе, та на важливості дотримання особистих норм гігієни, як і під час посилених карантинних заходів», – більше розповів про деталі послаблення карантину в місті Володимир Шматько.

Спеціалісти-епідеміологи стверджують, що говорити про повне завершення епідемії надто рано. Можливо, через літо, ситуація покращиться, оскільки доведено, що вірус гине при +37 градусів Цельсія. А восени можливий новий спалах цієї небезпечної інфекції. Тож попереджений – значить озброєний, вважають в громаді.

«З початком послаблення карантину очікуємо на зріст захворювання населення. Але питання ще в тому, що, на щастя, люди у нашому районі в більшості випадків хворіють безсимптомно і виявити та «закрити» вогнища буде доволі важко», – коментує ситуацію завідувач Чортківського міськміжрайонного відділу ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ», – Микола Михайлюк.

Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту