Чортків online

Про енергоефективність багатоквартирних будинків говорили у міській раді

4 квітня у сесійній залі Чортківської міської ради відбувся круглий стіл на тему «Місцева підтримка термомодернізації багатоквартирних будинків». Головними лекторами були регіональний координатор ПРООН з досягнення цілей сталого розвитку Тернопільської області Ігор Стефанів, начальник управління ЖКГ та енергозбереження Тернопільської ОДА Дмитро Пастернак, консультанти проекту IFC «Фонд Енергоефективності України» у Тернопільській області Михайло Мельник та у Рівненській області Михайло Лук’яник.

Під час зустрічі спеціалісти разом з присутніми обговорювали ряд питань:

– міська підтримка проектів термомодернізації у Чорткові;

– обласна підтримка проектів термомодернізації;

– фінансові аспекти термомодернізації;

– приклади ефективних місцевих програм з енергозбереження в Україні;

– поетапність проведення заходів енергозбереження;

– вимоги до місцевої програми та підтримки.

Прослухати семінар та поділитися досвідом з впровадження Програми енергоефективності мали змогу представники Чортківської міської ради разом із міським головою Володимиром Шматьком, Чортківської РДА,  Заводської ОТГ,  Монастириської, Борщева та голови найактивніших ОСББ нашого міста.

Питання ефективного споживання енергії та управління будинком тісно пов’язані між собою. Тому створення ОСББ дає більше можливостей контролювати всі витрати, пов’язані з утриманням та ремонтом багатоквартирного будинку, отримувати підтримку новоствореного Фонду Енергоефективності.

Покращення рівня енергоефективності в різних секторах української економіки є головним пріоритетом України. Житлово-комунальний сектор здійснює безпосередній вплив на якість умов життя мільйонів українців, але при цьому характеризується низькою сталістю через високий рівень споживання енергії та тепла, зношену інфраструктуру та обладнання для опалення, значні витрати газу та застарілий житловий сектор.

«Модернізація котельних та теплових мереж може дати близько 15% економії. Комплексна термомодернізація будинків на практиці дає 30-50% економії, тому першочергово слід займатися будівлями, а не очікувати значного ефекту від дій теплопостачальної компанії», – підкреслив Ігор Стефанів.

Про основні джерела фінансового стимулювання ОСББ з державного, обласного та місцевого бюджетів (районів, міст) розповів Дмитро Пастернак. Він нагадав, що з жовтня 2014 року для населення та ОСББ діє розроблена Держенергоефективності та запроваджена Урядова програма «теплих кредитів». Програмою передбачено певне відшкодування з держбюджету за ремонтні роботи, які сприяють енергозбереженню.

Михайло Мельник розповів присутнім про основні помилки жителів багатоквартирних будинків при здійсненні заходів щодо покращення енергоефективності.  Він закликав мешканців уникати фрагментарних утеплень фасаду, так як з’являється ризик появи грибка, руйнування несучої стіни та потреби переробляти всю конструкцію у разі повного утеплення будинку.

«Тепловий лічильник не економить енергію, він лише показує фактичне споживання. Можливість економії з’являється із встановлення регулятора – індивідуального теплового пункту. Здебільшого ці недорогі заходи окуповуються за 2-4 опалювальні сезони за рахунок економії. Найкраще організовувати встановлення, коли створено ОСББ у будинку», –  зазначив Михайло Мельник.

Про успіхи впровадження Програми Енергоефективності у Рівненській області розповів Михайло Лук’яник. Рівному є чим пишатися адже нині місто займає перше місце в Україні за обсягом впровадження енергоефективних проектів. В області діє три програми, які допомагають тим мешканцям і організаціям, які хочуть займатися утепленням.      

Нагадаємо, що через Програму підтримки та стимулювання створення ефективних об’єднань співвласників багатоквартирних будинків міста Чорткова на 2018-2020 рр. можна отримати співфінансування енергоефективних заходів у будинку. Зокрема, співфінансування 50% від загальної суми вартості робіт згідно з кошторисом (проектом) на проведення енергозберігаючих заходів (заміну вікон та дверей та утеплення фасаду будинку) та 70% – на проведення ремонту покрівлі.

Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту