Чортків online

Із чергової сесії міської ради

Чергове пленарне засідання, яке провів міський голова Володимир Шматько, відбулось за участі 30 депутатів із 34 обраних, депутата обласної ради Любомира Білика, головного лікаря Чортківського Центру первинної медико-санітарної допомоги Ярослава Ратушняка, представників ЗМІ, громадськості.

Перед розглядом питань порядку денного 36 сесії міський голова Володимир Шматько виконав приємну місію: за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм та з нагоди Дня землевпорядника (відзначається в Україні в другу суботу березня) вручив грамоту Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Верховної Ради України начальникові відділу земельних ресурсів та охорони навколишнього середовища міської ради Роксолані Губ’як.

Також за перемогу в 2017 році у Громадському бюджеті із проектом “Фасадні сходові поручні” сертифікат Чортківської міської ради вартістю 75 000 грн. очільник міста вручив Наталія Підручній, за проект “Сенсорна кімната” сертифікат вартістю 98 259 грн. отримала Тетяна Дубина, а за проект “Автомобільний рух без загрози для життя” сертифікат вартістю 79 055 грн. вручено депутату міської ради Любомиру Махомету.

Про хід медичної реформи присутніх поінформував головний лікар Чортківського Центру первинної медико-санітарної допомоги Ярослав Ратушняк.

Як зазначив Ярослав Петрович, перший квартал цього року є підготовчим до тих реформ, які мають бути завершені до кінця року.

Перше, що ми зробили, це забезпечили комп’ютеризацію кожного робочого місця, встановили відповідне програмне забезпечення та сервер.

І підійшли до другого – дуже важливого пункту на перший-другий квартал цього року – автономізація, тобто перехід від комунальної установи до комерційного неприбуткового підприємства, яке потрібно буде зареєструвати в Міністерстві охорони здоров’я.

Третій важливий етап – заключення угод з пацієнтами, який має початися з 1 квітня 2018 р. і закінчитися 31 грудня п.р. За цей період пацієнт має право вибрати собі лікаря і заключити з ним угоду.

З липня місяця змінюється і фінансування закладів охорони здоров’я. Якщо зараз на кожного жителя в середньому виділяється 240 гривень на первинну ланку, то за заключення угод система фінансування зміниться: за кожну укладену угоду – 370 гривень переводиться на рахунок.

Як бачите, різниця відчутна. Кількість угод буде залежати від того, як працюють лікарі. Тому медики зацікавлені краще працювати аби заключити більшу кількість угод.

Пацієнту для того, щоб укласти угоду з лікарем, потрібні тільки особисті документи і явка до лікаря. Угода підписується у двох екземплярах. Один з них залишається у лікаря, другий видається пацієнту.

Так реформа починає діяти.

У цьому році реформа первинної ланки завершується. І якщо не запрацює первинна ланка, то вторинна не зможе стати на свої рейки”,- зазначив Ярослав Ратушняк.

Також головний лікар звернувся до депутатів з проханням виділення коштів для придбання необхідного обладнання.

Міський голова Володимир Шматько:

Я підтримую прохання головного лікаря ЦПМСД Ярослава Ратушняка і прошу депутатів також підтримати питання щодо виділення 50 тис. грн. для завершення комплектування обладнанням, необхідним для проведення реформи.

Звіт про використані кошти ми заслухаємо на сесії міської ради у квітні місяці п.р. У звіті, зокрема, має бути бути зазначено скільки грошей виділила міська рада, районна рада, скільки дав народний депутат і куди конкретно їх спрямовано.

Ми розуміємо, що ЦПМСД не міська, а районна установа. Проте, в Центрі обслуговуються як жителі району, так і міста. Тому, медицина є спільна. Сором, коли головний лікар ходить до мене і просить грошей. Лікар, який лікує наших людей!

Принагідно звертаюсь до усіх жителів міста Чорткова: не затягуйте із заключенням договорів із лікарями. Адже метою реформи є перш за все зміна ставлення пацієнта до свого здоров’я, запровадження механізмів реалізації права пацієнта обирати сімейного лікаря та організації доступу до медичної допомоги вторинного та третинного рівня сімейним лікарем.

Особисто я разом з родиною 2 квітня п.р. маю намір заключити договір із сімейним лікарем, який буде обслуговувати мою сім’ю. Сподіваюсь, що мою ініціативу підхоплять не лише депутати міської ради, виконавчий апарат, а й усі жителі міста”.

Сектор з питань внутрішньої політики і зв’язків з громадськими організаціями та ЗМІ

Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту